En spännande nyhet!

Basmix, Baga

Nyheter!

Choklad Brownie
Pizzabotten
Gurkmeja - och Pepparpasta
Cinnamon Roll Granola
Bakar glutenfria chokladmuffins och lägger i smeten i formar. Om oss bild på O.M glutenfrias hemsida.

Om oss

Idén till O.M glutenfria kom då både min äldsta dotter och jag har celiaki. Utbudet av glutenfria produkter i Sverige är relativt god, men det saknas fortfarande många alternativ för oss som av olika anledningar inte kan äta gluten. Vi på O.M glutenfria vill att alla ska kunna erbjudas samma slags mat oavsett om det är kring middagsbordet, en mellis eller en fest. Åtkomsten till detta ska vara smidigt och lättillgängligt för alla. Vi ser även hur viktigt det är att sprida kunskapen kring celiaki och att använda en glutenfri kost.Bild på vete för att berätta om celiaki / glutenintolerans och veteallergi hos O.M glutenfria.

Celiaki / Glutenintolerans

Celiaki är en autoimmun sjukdom som skadar tarmluddet i tunntarmen så näringen inte tas upp ordentligt. Det enda botemedlet mot detta är en glutenfri kost livet ut. Det är viktigt att en läkare fastställer diagnosen, celiaki, och att man behandlar den. Det finns många olika symptom på celiaki, såsom svåra magsmärtor, viktminskning, näringsbrist med mera. Det finns dock även så kallad tyst celiaki, där symptomen uteblir, men det är lika viktigt att behandla den med glutenfri kost livet ut. Gluten finns i vete, råg och korn. Havre är av naturen fri från gluten, men det finns ofta spår av vete i havren så därför är det viktigt att välja en ren havre fri från gluten. 

Veteallergi

Har man spannmålsallergi är det vanligast att man är allergisk mot vete. Det förekommer självklart allergi mot andra spannmål också. Graden av symptom kan variera från en ganska lätt reaktion till svårare reaktioner såsom anafylax eller allergisk chock. Den viktigaste behandlingen av allergin är förändring av kosten. Här är det precis som med celiaki, viktigt att läkare fastställer diagnosen. Veteallergi till skillnad från celiaki kan växa bort. 

Svenska Celiakiförbundet och det överkorsade axet på O.M glutenfrias hemsida.

Svenska Celiakiförbundet

Svenska Celiakiförbundet är en ideell intresseorganisation som företräder personer med celiaki och-/eller laktosintolerans. Genom deras hemsida och tidning kan du hitta mycket nyttig information och se vad som är på gång inom bl a forskning, men även rekomendationer på bagerier och restauranger med glutenfritt och laktosfritt utbud. En av många saker som de bidragit med är bl a att de tagit fram det överkorsade axet: Svenska Celiakiförbundet har tillsammans med 31 andra europeiska celiakiförbund tagit fram en gemensam och tydlig märkning för produkter som redovisar acceptabla nivåer av gluten. Är du inte medlem än, så in och skriv upp dig och stöd förbundet och deras arbete runt celiaki och laktosintolerans. Det finns även ett barn- och ungdomsförbund, SCUF som är gratis att vara med i om du är 0-29 år. De hittar på mycket bra evenemang och annat roligt för sina medlemmar.

Svenska Celiakiförbundet

Vad sägs om att baka ett gott bröd...

 • Rismjöl 700g, MixWell
  Regular price
  37 kr
  Sale price
  37 kr
  Regular price
  37 kr
  Unit price
  per 
  Sold out
 • Durramjöl 700g, MixWell
  Regular price
  42 kr
  Sale price
  42 kr
  Regular price
  42 kr
  Unit price
  per 
  Sold out
 • Naturligt gluten-, laktos-, och sojafritt basmjöl, MixWell
  Regular price
  60 kr
  Sale price
  60 kr
  Regular price
  Unit price
  per 
  Sold out

Blogginlägg